PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 14 december 2018

Årets hjärnstarkaste topplista! Nr 8: Fysisk aktivitet och psykisk ohälsa.

2018 har varit ett händelserikt år. Vilka ämnen har lockat flest läsare? Vad är hetast just nu? Här kommer årets aktivaste och hjärnstarkaste lista.
På plats nr 8 kommer sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk ohälsa. Året började med att Socialstyrelsen publicerade en stor uppmärksammad rapport om psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Den grupp som mår sämst är flickor på gymnasiet. Det är också den grupp som rör sig minst.
Ungdomar med dålig socioekonomisk bakgrund rör sig allra minst och mår sämst. De är de stora förlorarna i hälsans och livets tombola.
Fysisk aktivitet, KBT och läkemedel motverkar ångest och depressioner och jag slår ett slag för ett spännande pilotprojekt om FaR i grund- och gymnasieskolan. Det ska bli intressant att få del av deras resultat under 2019. Följ bloggen för att få del av deras arbete och resultat.
FaR handlar både om att nå barn och ungdomar på individnivå och att förebygga psykisk ohälsa bla genom fysisk aktivitet.
Lästips: Den alarmerande ökningen av psykisk ohälsa. Det ökar som en lavin!
Topplistan publiceras varje dag fram till jul. Imorgon kommer nr 7 på årets hjärnstarka topplista!