PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 4 november 2018

Hur repeterar eleverna bäst, enligt hjärnforskarna?

”Repetera. Repetera. Repetera. De sover allihopa, men inte samtidigt!”, sa en av mina lärare på universitetet. För pedagoger är repetition självklart, men hur repeterar man bäst enligt hjärnforskarna? Används hjärnforskarna strategierna i skolan? Går de att använda?
Jag är övertygad om att det finns en utvecklingspotential. Frågan om hur kunskap ska fastna i långtidsminnet är intressant. Hjärnan är byggd för att glömma en del saker, men också för att minnas. Förutom repetition kan man använda sinnena. Varför inte koppla lukt och viktig kunskap?
När jag gjorde mitt examensarbete på GIH 1989 använde vi humor för att förbättra inlärning. Vår handledare var ingen annan än legenden Lars-Erik Uneståhl. Det fanns stor kunskap redan då. Ny hjärnforskning kanske kan ge oss fler redskap?