PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 6 juli 2018

Boka en föreläsning, studiedag eller prova-på-dag.

Dopamin spelar huvudrollen. BDNF är mirakelmedicinet. Prefrontala cortex och hippocampus påverkas av fysisk aktivitet. Vad händer i hjärnan när du är fysisk aktiv? Skillnaden mellan barns och vuxnas hjärnor är stor. Vad säger forskningen om fysisk aktivitet och de tankemässig förmågorna hos barn och ungdomar? Hur stor roll har fysisk aktivitet? Varför ska skolor, företag mfl satsa på det? Vad säger metanalyserna, reviews och hjärnforskarna? Vilka andra faktorer påverkar hälsa, välmående och inlärning? Skolnära forskning är väldigt intressant och jag har i år deltagit i en vetenskaplig ”pulsstudie”. Det händer mycket inom området. Vill du veta det senaste? Boka föreläsning mm via Arne.kastenbom@helsingborg.se. Önskar ni att kombinera en inspirerande och aktiv föreläsning med pulsträning, där jag går igenom teknik, övningar, upplägg, idébank, struktur mm så tveka inte att höra av er!

Jag har föreläst på flera nationella konferenser om fysisk aktivitet, SVT, Ur Play, skolor, föreningar, nationella och internationella företag, elevhälsan mm. Jag var en av pionjärerna som startade upp pulsträning och inlärning i Sverige, och har Paul Zientarski som mentor. De första årens pilotprojekt på gymnasiet, Puls+, resulterade i år i en vetenskaplig studie med elever i årskurs 7. Jag har initierat en föreläsning med Paul Zientarski i Helsingborg i augusti, som redan är fullbokad med ca 350 deltagare. Föreläsningen sänds live ifall du är intresserad. Jag föreläser bl.a. i Helsingborg och Stockholm i september. Föreläsningarna har fått fina omdömen, vilket gör att jag återigen ska delta på den nationella konferensen om fysisk aktivitet. Planeringen av en nordisk konferens med bl.a. Dr John Ratey pågår och kan förhoppningsvis presenteras i början av hösten.