PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

onsdag 23 november 2016

Odla dina små grå.

Pulsträning skapar, med hjälp av BDNF, nya hjärnceller i hippocampus. Dessa små hjärndelar är viktiga för kort- och långtidsminnet, som är en stor del av vilka vi är. Hjärnan har en ofantlig omkopplingspotential och denna plasticitet har ritat om spelplanen.
När du nöter in kunskaper och skapar nya vanor så genereras förändringar i din hjärna. Hur vill du odla din hjärna?


Starka kopplingar mellan olika områden i hjärnan verkar leda till att hela hjärnan arbetar effektivare och helt enkelt tycks fungera bättre. Fysisk pulshöjande träning påverkar detta positivt. Ett motsatt mönster ser man hos individer som röker, missbrukar eller har en historia av aggressivt beteende.
Forskning visar att hos människor som har bra kondition, så är hjärnans områden nära kopplade till varandra. Dessutom stärks frontalloben där de mest krävande tankemässiga förmågorna sitter.