PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 21 november 2016

Nya nationella riktlinjer! Örjan Ekblom om mer rörelse och puls!

Nyheten publicerad | 2016-11-02
Örjan Ekblom, docent vid GIH, har Örjan tillsammans med en expertgrupp tagit fram nationella rekommendationer för hur mycket barn och ungdomar bör röra på sig då svenska barn rör sig mindre än vad många andra europeiska barn gör.
– Det handlar om en timmes fysisk aktivitet om dagen där intensiteten ska vara så att man blir lite andfådd och varm. Det behöver inte vara en timme på raken, men inte heller kortare än tio minuter och det kan handla om allt från vanlig lek till trampolinhopp och Pokemon-jakt, säger Örjan. 
Dessutom rekommenderas en timmes hårdare träning tre gånger i veckan och aktiviteten kan vara styrke-, intervall- och konditionsträning.

artikeln i DN finns också förslag till tonårsföräldrar om hur man får tonåringar att börja röra på sig, oavsett om det är i grupp eller ensam. Här finns appar inom dans, styrketräning, cykel och yoga men även olika varianter där man kan bli jagad av zombies. Förutom att träning har blivit mode visar studier att de som tränar regelbundet också har bättre studieresultat, har bättre självförtroende och mår bättre rent allmänt.