Vilken är den ultimata träningen för hjärnan? I artikeln redogör man för hur olika former av fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Det finns mest forskning på pulshöjande fysisk aktivitet, men med ny teknik kommer det att växa fram en ny bild på den aktiva hjärnan. Bilden nedan kanske inte är helt korrekt och fullständig, men ändå intressant att fundera kring.
Pulshöjande träning är som 100 mediciner och påverkar hjärnans struktur och funktioner.
Personer i god fysisk form har bättre kognitiva förmågor och en bättre hjärnhälsa.
Ny forskning visar även hur olika former av fysisk aktivitet påverkar hjärnan. Högintensiva intervaller, styrketräning, yoga eller raska promenader ger många hälsovinster för kropp och knopp. Vilken är den ultimata träningen ur ett hjärnperspektiv?
Det finns tung forskning och många bevis på pulsträningens effekter, men det utesluter inte andra träningsformer. All träning och daglig rörelse är bra för hjärnan och den populära pulsträningen i skolan kännetecknas av allsidighet, motorik, rörelseglädje, att arbeta utifrån sina egna förutsättningar mm. Alla vinner något på att delta och här kan man verkligen använda klyschan ”Alla är vinnare!”.
Det finns färre studier på projekt där man kombinerar kondition och styrka, men de som finns visar på positiva resultat.
Problemet är den stora bristen på fysisk aktivitet, alltför mycket inaktivitet kombinerat med en dålig livsstil. Daglig rörelse och tre pulshöjande hjärnstarka pass är ett minimum. Om du styrketränar så ska du lägga till konditionsträning så klart.
Kan man få effekter av ett träningspass eller måste man träna regelbundet? Hur lång tid? Vilken intensitet? Det finns fortfarande många frågor att besvara. Den största frågan, enligt mig, handlar om de stora individuella skillnaderna. Det bästa är att individualisera och att få eleven att utvecklas utifrån sina mål och förutsättningar. Det kräver kunskap och insikt. I Puls+ arbetar vi med teori, grit (motivation) och verktyg för bättre koncentrationsförmåga. Det är självklart att ge feedback, individualisera och utveckla.
I år startar ett av världens största forskningsprojekt där man, i bästa fall, kan få fram resultat som ger elevhälsa, läkare mfl verktyg att ge FaR på individuell basis. Fysisk aktivitet på recept kommer allt mer i skolans värld och Helsingborg har tagit flera steg i detta utvecklingsarbete.
Ett aktivt liv som ung är målet för oss som brinner för en ny syn på fysisk aktivitet.
Forskning visar att motion motverkar åldrandet och till och med kan göra hjärnan yngre. Det är en unik effekt. Inget annat påverkar hjärnan på det sättet som fysisk aktivitet gör. Det är aldrig för sent för en positiv hälsofrämjande livsstil.
Läs ett bra reportag från hösten 2017 här.
"If you’re not active, do something that you enjoy. The best exercise is the kind that you’ll actually do."