PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

söndag 26 november 2017

Fysisk inaktivitet eller stillasittande?

Allt fler pratar om fysisk inaktivitet istället för stillasittande. Man kan vara stillastående och passiv på flera sätt, vilket innebär att du är fysisk inaktiv. När du rör på dig så arbetar musklerna och då frigörs viktiga ämnen som myokinet och lipoproteinlipas. Dessutom kan rörelse påverka hjärnan.
Anders Hansen skriver att det räcker med flera korta bensträckare för att förbättra blodfetter och blodsocker.
Höj- och sänkbara bord är bra för att byta arbetsställning och kan minska problem med nacke, axlar och rygg. Men de ger inte alla de effekter som hörs i media. De som har ett fysiskt inaktivt arbete behöver röra på sig! Rådet är att variera arbetsställningen och att röra på dig ett par gånger i timmen. Om det går. Om du står mycket på jobbet så ska du givetvis sätta dig ner. Det behöver man inte vara raketforskare för att fatta.
Det räcker heller inte att träna några gånger i vecka och sen vara fysiskt inaktiv i övrigt. Daglig rörelse, variation, regelbunden varierad träning och pulshöjande fysisk aktivitet ger många hälsoeffekter i kropp och knopp. Varje dag.
Det finns idag flera aktivitetsarmband som varnar om du har varit inaktiv för länge. Jag använder själv en av marknadens bästa armband och kan rekommendera den. Det är lätt att fastna i arbetet och skrivandet på bloggen.