"Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når rekommendationen för fysisk aktivitet från den svenska lärarkåren.
– Majoriteten av barnen nådde inte rekommendationen i årskurs 5, 8 och år 2 i gymnasiet, säger Gisela Nyberg."
Det är bedrövliga siffror och alla från föräldrar, föreningar, skolor mfl måste arbeta för få alla i rörelse. Dagens skola och samhälle har misslyckats och alla behöver prova nya grepp och utveckla kvaliteten. Trenden har hållit i sig i decennier och det är inget man ändrar på över en natt. Puls+ arbetar med skolutveckling där alla elever får tre pulshöjande pass i veckan. Enligt rekommendationerna borde man ha 60 minuter/dag.
Helgerna visar sig var den mest inaktiva tiden och en del verkar inte ta många steg i onödan. Värst är det för flickor i gymnasiet åk 2. "Det kan bero på att de inte vill träna organiserat mer, att de föredrar andra aktiviteter. I tidigare studier om man frågar [gymnasietjejer] vad de vill göra istället är det mer dans eller jogga i joggningsspåret – om det inte kändes tryggt väljer de bort det." Det finns även socioekonomiska skillnader mellan de som rör sig mest och minst.
Läs mer på Centrum för idrottsforskning och på SVT.
I dag den 10 maj 2017 presenterar CIF 2016 års uppföljning av statens stöd till idrotten för regeringen.