PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

måndag 3 juni 2019

Sommarlovet är en inaktivitets-bomb för många barn och ungdomar!

Den negativa trenden med stillasittande överraskar numera även forskare och idrottsministern. Många barn och ungdomar får sin huvudsakliga dos av rörelse i skolan. Helger och lov innebär mer inaktivitet och dåliga vanor för många barn. En studie visar att eleverna tappar 80% av den goda kondition de byggt upp under terminen. Inaktiva sommarlov är enligt forskarna en inaktivitetsbomb!
 (Bilden är ett kollage)

Barn ska röra sig minst 60 minuter/dag. Tiden kan delas upp och aktiviteterna bör varieras. Låt pulsen gå upp, svetten krypa fram och krydda det med mycket lust och glada vänner. Dessutom spelar de vuxna stor roll. Forskning ser samband mellan aktiva föräldrar och aktiva barn. Var en god förebild!

Om barn och ungdomar lyckas öka sin fysiska aktivitet under sommaren, så byggs goda vanor och rörelseglädje in beteendet. Föräldrarna, som ofta arbetar, har en svettig utmaning framför sig.
Barn ska vara barn.
Låt dem ha ett härligt sommarlov.
Låt dem leka aktivt med vänner. Gärna utomhus. Det behöver inte innebära träningsläger och sommarskola, utan rörelse, avkoppling och nya möjligheter.

Att ha en bra form, god fysisk status eller en god kondition ökar motivation och ger många hälsovinster. Ditt barn kommer dessutom bättre förberedd till nästa läsår. Att ha en god kondition är viktigt för kognition och studieprestation. Idag ser hjärnforskare vad som händer i hjärnan när barn är fysiskt aktiva, och hur det påverkar hjärnans struktur och funktion. Läs gärna mer om den brittiska studien:

Inactivity time-bomb caused by inactive summer holidays, new research suggests.


Bloggen tar sommarledigt, vilket innebär att inläggen blir färre. Vuxna sägs lägga 3 timmar/vecka på mobilen och unga ett par timmar mer. 20 timmar i veckan, dvs ett halvtidsjobb. Det är bra att logga ut under perioder och det gäller även bloggen. Dags för en digital detox.
Om du trots det vill veta mera, så passa på att botanisera bland ca 850 inlägg om fysisk aktivitet, hälsa, hjärna, skärmtid, stress, sömn mm. Här finns det garanterat något för alla.
Rekommenderar i synnerhet det nya ”vetenskapliga stödet om varför pulshöjande fysisk aktivitet är viktigt för hjärnhälsa, kognition och studieprestation för barn och ungdomar”. Min mentor och vän, Paul Zientarski, föreläste i Helsingborg och den ser ni här.
Läs, begrunda och reflektera under en långpromenad i skog och mark.

Jag önskar alla tusentals läsare en avkopplande och aktiv sommar!

Följ PULS+ och få del av aktuell och intressant forskning, inspiration och goda exempel. Det här inlägget är ett bra exempel. Det har inte kopierats från svensk media eller sociala medier, utan publiceras först av PULS+.