PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

tisdag 28 maj 2019

Larm om popcornhjärna ifrågasätts (Vetenskapsradion).

På begäran lägger jag ut inlägget om Popcornhjärnan igen. Puls+ spådde att mobiler och skärmtid skulle bli ett av de hetaste områdena 2019, vilket också blev fallet.
Många experter har uttalat sig under våren, och nu får du möjlighet att läsa de fyra hetaste svenska reportagen. Klicka HÄR! (Länken till popcornhjärnan är utbytt till en betalversion)

Men larmet om popcornhjärnan ifrågasätts.
”Men de vetenskapliga beläggen för tesen om popcornhjärna kan ifrågasättas och en stor brittisk undersökning visar tvärtom att upp till 2,5 timmes mobilanvändning per dag snarare förhöjer det psykiska välbefinnandet då vi känner oss mer informerade och kan ha kontakt med våra vänner på ett enkelt sätt.
Mer mobilsurfandeän så kan enligt undersökningen göra att vi mår sämre, men då handlar det främst om att vi kollar på mobilen istället för att sova.
– Det vet vi inte. Det kan vara så att det påverkar sömn, att det är ungdomar som ligger med mobilerna halva natten, eller det kan vara så att du mått dåligt och därför använder den. Kausaliteten är inte helt solklar, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet”. Läs mer på Sveriges Radio.