Om vi åt och drack mindre och bättre, slutade röka och var mer fysiskt aktiva skulle vi ha 40% mindre cancer och 75% mindre diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Trots att vi känner till att det inte är bra, så fortsätter många att förstöra sin hälsa. Om du kommer från ett svagt socioekonomiskt område är risken för dåliga vanor och ohälsa mycket högre. En annan studie visar att de barn som äter och dricker mycket skitmat när de är små även har större risk att använda alkohol i tonåren. Hälsa är numera en klassfråga. Men en sak är gemensam för oss alla. Vilken är det? Vad är vi sämst på? Svaret är fysisk aktivitet. En brittisk undersökning visar att 95% av den vuxna befolkningen inte når de rekommenderade 150 minuterna av medelintensiv fysisk aktivitet varje vecka.
Att ändra människors livsstil och dåliga vanor är som att själv försöka vända ett hangarfartyg i full fart. Den kommentaren har jag hört flera gånger. Hur ändrar man på dåliga vanor? Hjärnan säger en sak och känslan en annan. Bortförklaringarna haglar. Ursäkterna är många. De flesta av oss planerar och försöker leva hälsosamt men vi gör konstant saker som påverkar oss negativt. Går det att påverka motivation? Arbetar man med beteendeförändring överhuvudtaget i skolan eller företaget?
Growth mindset och grit är populärt både i skolan och bland hjärnforskare. Nudging är aktuellt på organisationsnivå. Men handen på hjärtat, hur många arbetar med heartset?
Njutningspärlan i hjärnan driver dina handlingar? Hur tar du kontroll över hjärnans belöningscentrum och känslorna? Kopplar du ihop hjärnans logik med hjärtats känsla? Hur många kopplar ihop hjärna, hjärta och hälsa för en hållbar livslång förbättring av hälsa, välmående och prestation? Alla delarna är lika viktiga för att ta de viktiga stegen i förändringsarbetet och bli ditt bästa jag.
Vill du boka en kurs så kontaktar du Arne.kastenbom@gmail.com.