tisdag 26 februari 2019

Trött på dieter? Ligger julens extrakilon kvar? Då är det dags att tänka om. Stress orsakar övervikt! Sambandet mellan stress, kost, vikt och fysisk aktivitet.

Har du provat diet efter diet? Sitter extrakilona envist kvar trots att du kämpat med kalorier in och ut, fettsnåla produkter, kolhydrater, självsvält, pulver och nyårslöften? En undersökning visar att alla deltagare utom en i de första åtta säsongerna av serien Biggest Loser hade gått upp i vikt igen. Det verkar som att kroppen kämpar för att få tillbaka kilona efter 30 veckor av viktnedgång!
Stress påverkar din vikt på olika sätt, och sambandet mellan stress, kost, vikt och fysisk aktivitet är tilltrasslat.
För det första finns det olika former av stress. Akut stress kan leda till att människor går ner i vikt, medan kroniskt stressade tenderar att lagra fett och ökar risken för typ 2-diabetes och högt blodtryck.
Stressade personer gör dessutom ofta dåliga matval. Det tenderar att bli mer skitmat, eftersom det ger en snabb positiv känsla i hjärnans belöningscentrum,
För det andra kan stress trigga negativa känslor. Snabbmat, skitmat, alkohol mm kan minska ångest och nedstämdhet för stunden, men förvärrar det ofta på längre sikt.
För det tredje, så rusar våra kortisolnivåer när vi är stressade. Detta leder till att vår kropp lagrar fett och glykogen i levern, vilket vi ska kunna använda snabbt i en ”fly- eller fäkta”-situation. I dagens samhälle är den mesta av vår stress emotionell istället för fysisk. Vi använder helt enkelt inte dessa energireserver och vår kropp omfördelar den till fett kring vår midja. Viktökningen är ett faktum.

Fysisk aktivitet hjälper till att utnyttja de lagrade fett- och kolhydratreserverna och optimerar även kortisolnivåerna! Det allra bästa är att förebygga stress genom regelbundet fysisk träning. Det beskrivs ofta som en krockkudde mot stress.
Men det är inte så enkelt.
Träning kan paradoxalt nog ge motsatt effekt. Intensivt tränande kan faktiskt förvärra stressreaktionen vid långvarig kronisk stress. Meditation, yoga, näringsrik naturlig varierad kost mm hjälper oss att komma ur den onda cirkeln och ge återhämtning för både kropp och hjärna. Hjärtfrekvensen går ner, blodflödet till matsmältningssystemet ökar, fettet förbränns och man sover bättre.
Det är inte enkelt att bli av med extrakilona runt mage och lår, utan det krävs att du tänker om.
De allra flesta fokuserar på kosten, kalorier, dieter mm för att gå ner i vikt. Du går troligtvis ner några kilon initialt när du ändrar kosten, men är oftast tillbaka på ruta ett efter några månader. Andra går knappt ner alls.

Tänk om!
Du ska inte fokusera på dieter och kalorier för att gå ner i vikt.
Lägg istället fokus på att leva hälsosamt, så går du ner i vikt på ett naturligt, framgångsrikt och hållbart sätt. Det finns nämligen inte en perfekt diet eller en quick fix. Stress kan vara det som begränsar dig? Kroppen och hjärnan hänger ihop i ett komplext system, som ofta kallas för the body-brain-system.Vill du veta mer? PULS+ har ett holistiskt perspektiv - Strong Body Strong Mind.
Bra bild och lästips.

Pst! Visste du att efter långvarig kronisk stress kan man se förändringar i hjärnan. Vissa hjärnceller har förtvinats och försvagats. Vi ser utbränds kollegor runtomkring oss och det kan ta upp till djurvård innan hjärncellerna återhämtat sig.