PULS+

PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.

Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.

Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.

Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.

PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.

Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.

Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.

fredag 11 januari 2019

Anders Hansen gör succé i kvällens Skavlan.

Anders Hansen gick genom rutan och in i varje hem i kvällens Skavlan. Han berättade om varför våra hjärnor blir så beroende av mobilen och skärmar. Det uppseendeväckande är att förändringen har skett på så kort tid. Det påverkar oss i hög grad. Tex påverkas vår uppmärksamhet. Och givetvis vår inlärning. Den ev nya regeringskonstellationen vill förbjuda mobiler i skolan och det kan finnas stor anledning att göra det? Sömnproblemen har ökar med 500% på 10 år. Inga små försämringar.
Dagens avsnitt av Skavlan finns på SVT Play. Överläkare Anders Hansen hann nästan få in vikten av fysisk aktivitet men blev avbruten. Beställ boken och läs mer.


Jag har tidigare bloggat om hur otroligt viktig sömnen är. Minns särskilt inlägget SVT hade om att
sömnproblemen ökat kraftigt bland ungdomar.
”Jag tror en förklaring kan vara att tjejer är mer aktiva på sociala nätverk jämfört med pojkarna där det är vanligare att spela datorspel, säger sömnforskaren Christian Benedict.
Han förklarar att stressen som kan orsakas av sociala medier hämmar produktionen av melatonin, det hormon som gör att vi blir trötta och hjälper oss att sova.
När någon sedan skriver eller gillar något på sociala medier kan det ge en dopaminkick, ett lyckoämne som kroppen producerar, och som dessutom – just det – gör oss pigga.”
Anders Hansen gillade förresten ett av Puls+ inlägg för ett par veckors sedan. Skoj!