PULS+
PULS+ startade pionjär- och utvecklingsarbetet om sambandet mellan fysisk aktivitet och hjärnans tankemässiga förmågor 2014.
Resan har varit fantastisk med bl.a. pilotprojekt, besök på Naperville Central High School med Mr Zientarski och Mr Sladkey, Pulsstudien, vårt vetenskapligt stödmaterial, samverkan med nationella och internationella experter och eldsjälar, intervjun med Dr Charles Hillman, otaliga föreläsningar och arrangemang.
Få har både gjort pilotprojekt med elever och en egen vetenskaplig studie. Vår studie "Effekten av fysisk aktivitet i matematikundervisningen" visar att 7 minuters pulsaktivitet förbättrar koncentration och arbetsminne hos 13-åringar.
Vi är först i Sverige att, tillsammans med forskare från Helsingborg och Kristianstad, mäta effekterna av pulshöjande fysisk aktivitet i klassrummet. Det behövs en ny syn på fysisk aktivitet och en jämlik hälsa.
PULS+ bygger broar till ny forskning och har ett imponerande nätverk av hjärnforskare.
Tips! Följ Puls+ på Facebook och i facebookgruppen Aktivaklassrum. Bloggen har en halv miljon läsare och nästan 1000 inlägg. Helt gratis.
Boka våra populära föreläsningar, kurser, workshops mm. Kontakt: arne.kastenbom@gmail.com.
söndag 21 oktober 2018
Ny studie visar att man får längre liv med antiinflammatorisk kost
"16 år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. 16 000 hade då dött, och dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet. Forskarna, vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, såg också att personerna med låga poäng dog vid en lägre ålder. Skillnaden i livslängd mellan de som hade låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare var 1,7 års skillnad.
– Rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning. Hos personer som aldrig har rökt är den inflammatoriska aktiviteten i kroppen förmodligen i allmänhet lägre och därmed också nyttan mindre av att sänka den ytterligare, säger professor Alicja Wolk till tidningen."
Livsmedel med antiinflammatorisk potential är bland annat frukt och grönt, te, kaffe, müsli/havregryn, ost med låg fetthalt, choklad, oliv- och rapsolja, baljväxter, nötter och måttliga mängder öl eller vin.
Livsmedel som i stället riskerar att öka inflammatoriska risken är kött, inälvsmat, chips, läsk och saft.
Källa: UNT