Barn och ungdomar 6–17 år
Alla barn och ungdomar rekommenderas sammanlagt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet.
Den fysiska aktiviteten bör vara av främst aerob karaktär och intensiteten måttlig till hög. Måttlig intensitet ger en viss ökning av puls och andning, medan hög intensitet ger en markant ökning av puls och andning.
Aerob fysisk aktivitet på hög intensitet bör ingå minst tre gånger i veckan.
Muskelstärkande och skelettstärkande aktiviteter bör ingå minst tre gånger i veckan. Sådana aktiviteter kan utföras som en del i lek, löpning och hopp.
Barn och ungdomar med sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättning, som inte kan nå upp till rekommendationerna bör vara så aktiva som tillståndet medger. Individuella råd för anpassad regelbunden fysisk aktivitet ges lämpligen av behandlande fysioterapeut, läkare och/eller sjuksköterska.
Hälsovinster och andra vinster av fysisk aktivitet hos barn 6–17 år:
Förbättrad kondition
Ökad muskelstyrka
Förbättrad skeletthälsa
Kardiovaskulär hälsa (sänkning av högt blodtryck och förbättrad blodfettsprofil hos barn med högt blodtryck och förhöjda blodfetter)
Metabol hälsa (viss minskning av kroppsfett hos barn och ungdomar med övervikt/fetma)
Mental hälsa (minskade symtom på depression, ökad självkänsla)
Förbättrad skolprestation/testresultat i skolan
Hälsovinsterna av fysisk aktivitet enligt ovanstående rekommendationer bedöms vara större än eventuella risker. Den fysiska aktivitetsnivån bör ökas successivt och anpassas till individens biologiska och psykosociala mognad”.
Källa: FYSS.