måndag 13 november 2017

Jesper Fritz om Bunkefloprojektet på Tyngre.se.

Bunkeflomodellen, Seinäjokimodellen, Napervillemodellen osv. Det finns flera bra exempel på skolor som arbetar strukturerat med mer daglig rörelse och idrott & hälsa. Tyngre.se har genomfört en bra podd med Jesper Fritz, PhD, som berättar om sin avhandling på det så kallade Bunkefloprojektet. Idrott varje dag på schemat gav starkare och smartare barn.
I Bunkeflo införde man mer idrottstimmar, dvs en mängdökning (200 minuter idrott/vecka jämfört med 60) under hela grundskolan. Man ökade mängden idrottslektioner med 330% jämfört med regeringens nya beslut om 100 timmar mer idrott i grundskolan, som innebär +20%.
Det unika med Bunkefloprojektet var att man mätte "behörighet till gymnasiet och betygssnitt", vilket är det som räknas i samhällets. Idrott varje dag gav fantastiska resultat både fysiskt och akademiskt. Pojkarna förbättrades mest och de som hade daglig idrott höjde sina betyg i flest ämnen, och gick från medel- till högpresterande.
Bunkeflomodellen är enkel. Daglig idrott & hälsa. Med utbildade idrottslärare. Det är inte svårare än så. Lyssna på den utmärkta podden här.


Läs även artikeln i Sydsvenskan med Jesper. "Pojkarna är förlorare i den nedmonterade skolidrotten. Unik forskning från Malmö visar med tydlighet behovet av att röra på sig varje skoldag. ”Vi har nu ett starkt vetenskapligt underlag att rekommendera daglig idrott i grundskolan”, säger Jesper Fritz.